Fruitteelt bedrijf Flikweert

Wij streven naar een zo goed mogelijk biologisch evenwicht in de boomgaard. Hierbij kun je denken aan de nuttige insecten, die wij graag in onze boomgaard hebben, en die hun natuurlijke vijanden verjagen, die wij liever niet hebben in de boomgaard. Zo lost de natuur bepaalde plagen van beestjes vanzelf op.

Op die manier beperken wij onze chemische bestrijding zoveel mogelijk, en werken alleen met middelen, als dit echt nodig is.

Onze boomgaarden bevinden zich in en rond de kern van Aardenburg. Grenzend aan akkerbouwland en natuurgebied. Een gezondere lucht kun je eigenlijk niet hebben.

Het Zeeuwse zonnetje laat onze appels mooi kleuren. En geeft onze appels en peren een heerlijk zoete smaak.

Ons personeel is voor ons erg belangrijk. Zonder onze plukkers en snoeiers zou het ons niet lukken. We zijn dan ook erg blij dat we jaarlijks dezelfde gezichten terugzien. 2/3 van ons personeel komt uit Nederland en België, voornamelijk veel gepensioneerde mensen, die hier een leuke plukperiode doormaken. 1/3 van ons personeel zijn mensen uit Polen, het grootste deel van de groep komt hier al vele jaren, we hebben voor hun een mooie, ruime woonvoorziening op het bedrijf. De plukperiode sluiten we af met een groot plukfeest, als dank en waardering aan ons personeel.

 

Het jaar rond hebben we werk in onze boomgaard:

 

november t/m april:

In deze periode wordt de boomgaard gesnoeid. Dit doen we deels machinaal en deels handmatig. Iedere boom moet nagezien en gesnoeid worden.

 

Maart/ april

Wanneer de bloei is aangebroken hebben de weersomstandigheden een grote invloed op onze teelt.

Bij nachtvorst hebben we de mogelijkheden om te beregenen, en de bloesem te beschermen. Deze beregening wordt ook gebruikt in de droge periodes.

Hiervoor maken we gebruik van onze water bassins, waarin we overtollig regenwater opslaan.

 

Mei t/m juli:
Het fruit begint in deze periode aardig te groeien, en op dit moment is goed zichtbaar welke vruchtjes niet aan de juiste maat kunnen komen. Deze vruchtjes worden vroegtijdig van de boom gehaald, dit heet dunnen, waardoor de andere vruchtjes de ruimte krijgen om tot mooie vruchten te ontwikkelen.

Ook is belangrijk in deze periode dat de bomen voldoende voedingsstoffen en water krijgen.

 

Augustus t\m oktober:
Onze oogstperiode.